Marcus Petäjä Geologi, jolla on humanistisia harrastuksia.

Sisällis-sodan lapsiuhrit

  • Sisällis-sodan lapsiuhrit

Lapsia teloitettiin sisällis-sodassa 1918. Lapsia; 14–15-vuotiaita. Nuorin oli tietojen mukaan 9-vuotias. 2/3 oli punaisten lapsia. Näin kertoo YLE tänään artikkelissaan nettisivuillaan. 1500 päätyi vankileireille ja 20 teloitettiin.

En ole sisällis-sotaan kovasti tutustunut mutta en allekirjoittaisi Matti Klingen näkemystä siitä, että punaisten voitto aiheuttanut ajautumisen kommunismiin ja siitä NL:n käsikassaraksi. Luulen, että valkoiset yms. tahot olisivat kapinoineet sen verran, että olisimme säästyneet NL:n satelliitiksi päätymiseltä, ellei sitten sieltä olisi lähetetty apua.

Mutta tilanne idässä oli sen verran sekasortoinen, että tällaista ei olisi välttämättä tapahtunut. Tilanne tuoreessa neuvostovaltiossa oli volatiili, kun miettii ensimmäisten neuvostojen perustamisaikoja ja -hetkiä.

Saattaa olla, että juuri saadun itsenäisyyden menetys kummitteli vahvasti ainakin jonkun kansanryhmän mielessä. Suomalaiset eivät silloin olleet vielä kovin yhtenäistä kansaa.

Historian kannalta tietysti hyvä, että valkoiset voittivat. Mutta ne teloitukset, ja niiden raakuus; niin sodan aikana kuin sen jälkeen. Aivan samanlaista toiminta kuin nykypäivän kehitysmaissa; metsähiskansan tappelua. Sisällis-sotamme oli raakaa verrattuna muiden Euroopan maiden sisällis-sotiin ja pohjoismaisiin sotiin. Kommunismin pelko ja jälkipolvien koston pelko ruokkivat varmasti teloitusmielialaa. Kovin alkeellista ajattelua sen ajan ihmisiltä, voi näin jälkikäteen sanoa.

Lapsia pidettiin tuona aikana pieninä aikuisina ja 14–15-vuotiaat olivat aikuisia. Oli köyhää ja kurjaa ja piti raataa leipänsä eteen. Se alkoi jo lapsesta. Ei ollut varaa elättää pesuetta ja antaa sen vain olla ja leikkiä.

Punaorpoja kohdeltiin kaltoin. Värijako kesti kansan mielessä vielä 50-luvulle. Sisällis-sota nostattaa edelleen tunteita. Itse suutun, kun ajattelen valkoisten suorittamia murhia sodan jälkeen.

Olen varma, että asiat olisi voitu kenties hoitaa ilman sisällis-sotaa, ilman karmeita teloituksia, jakoa vastakkaisiin puoliin ja vihan ilman kylvämistä.

Ilman lapsien teloituksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat