Marcus Petäjä Geologi, jolla on humanistisia harrastuksia.

Kauneuskäsityksistä

  • Kauneuskäsityksistä

Sirpa Asko-Seljavaara, kokoomukselainen, entinen kansanedustaja ja plastiikka-kirurgi, meni kommentoimaan tuoreen Euroviisu-voittajan, Conchita Wurstin ulkonäköä hieman negatiiviseen sävyyn. Hän pohti myös blogissaan missiemme menestystä maailmanlaajuisissa kauneuskilpailuissa. Pitäisi lähettää suomalaisen näköinen vaalea leidi Seljavaaran mukaan kisoihin.

Plastiikka-kirurgina Sirpalla on varmasti käsitys siitä, miltä ihmiset haluavat näyttää, mikä on hyväksyttyä ja mikä on ihailtua. Hän varmasti myös käsittää syyt näiden asetelmien takana. 

Se, miksi blondius olisi haluttavampaa kuin brunettius, on itselleni hämärän peitossa. Vaaleaverisyyshän on lähinnä anomalia, joka on syntynyt ihmisten siirtyessä yhä pimeämmille napa-alueille. Ihon pigmentaatio muuttuu auringon uv- ja lämpösäteilyn määrän myötä. Evoluution kannalta on kai aivan sama, minkä värisiä olemme tai minkä väristen ihmisten kanssa pariudumme. Pääasia, että jälkeläisiä pukkaa. Näin ainakin nykytiedon mukaan. Brunetin tai tummaihoisen geenit eivät ole sen kaksisempia kuin vaaleaihoisen blondinkaan.

Blondiuteen liitetään lähinnä kyllä eräitä muita ominaisuuksia, jotka liittyvät mm. järjen ja logiikkan käyttöön. Tai niiden puutteeseen. Noh, eihän naisen pidäkään aivoillansa päteä vaan ulkonäöllään. Pitää olla haluttava miesten silmissä. Se on aivan inhimillistä. Evoluution sanelemaa käytöstä. 

Mutta mitä tulee normeihin siitä, mikä on kaunista, voidaan todeta niiden olevan täysin keksittyjä. Nationalistista ja rotuhygieenistä propagandaa, etten paremmin sano. Ei kannata mennä julistamaan julkisuuden henkilönä, mikä on mielestään kaunista ja mikä ei. Varsinkaan, jos on mahdollisuus olettaa, että julistajan kauneuskriteerit pohjautuvat joihinkin 1900-luvulla määriteltyihin normeihin. 

En tiedä olisinko ensimmäisenä suutelemassa parrakasta naista saati sitten Seljavaaraa. Mutta jos halutaan lähettää kansainvälisiin missikisoihin perinteinen suomalainen nainen, on hänen oltava punakka, pönäkkä, lyhyttukkainen perunanenä, joka kulkee kahisevassa ulkoilupuvussa reppu selässään. 

Meillähän on toki sananvapaus ja mielipidevapaus. Ja kauneushan on aina katsojan silmässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kaikissa oikeistopuolueissa, PS, Kokoomus ja Keskusta sekä KD on noita joille jotkut rotuhygieniaan pohjautuvat kauneuskäsitteet ovat hyvän mooraalin ruumillistuma.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Muistelisin joskus nähneeni artikkelin jossa kerrottiin että blondien estrogeenin määrä olisi suurempi kuin bruneteilla ja tästä johtuen moni pitää blondeja viehättävämpinä kuin brunetteja.

Artikkeli ei ole tässä käsillä enkä tiedä totuuspohjasta, mutta jonkunlaisen selityksen tuokin antaa.

Toimituksen poiminnat