Marcus Petäjä Geologi, jolla on humanistisia harrastuksia.

Laki toimeentulotuesta

  • Laki toimeentulotuesta

Tuore hallinto-oikeuden päätös, jossa perheenjäsenen antama laina katsottiin tuloksi, on kovin epäinhimillinen, ja vastoin toimeentulotukilain henkeä.

Toimeentulotukilaki on seuraavilta kohdilta jälkeenjäänyt. 

Vaikka toimeentulotuki määriteltäisiin viimesijaiseksi tueksi, ei ketään toista ihmistä voida velvoittaa elättämään toista.

Toiselta henkilöltä saadut taloudelliset avustukset, jotka ovat kohtuullista luokkaa (500-1500 €/kk), ja, jotka on annettu siitä syystä, että rahantarvitsijan elinolosuhteet kärsisivät selvästi, ei voida laskea tuloksi toimeentulotukea haettaessa.

Esimerkiksi vanhemman maksaessa lapsensa vuokraa satunaisesti, koska toimeentulotukea, tai muuta asiaanliittyväämtukihakemusta, ei ole käsitelty ajoissa, ei voida laskea tuloksi. 

Toimeentulotuen määrään vaikuttavaksi tuloksi ei voida laskea mitään sellaista henkilökohtaista, toiselta henkilöltä saatua avustusta, joka olisi saatavissa minä tahansa tukena valtiolta tai kunnalta.

Toimeentulouki ei myöskään saa toimia kannustinloukkuna. Henkilön on voitava ansaita kuukaudessa esim. 300-700 euroa ilman, että se vaikuttaa millään tavoin toimeentulotuen suuruuteen. Toisaalta, hekilön on saatava tukea niin paljon, että hänelle jää kuukausittaisten pakollisten menojen (joihin lasketaan mm. vuokra/yhtiövastike, puhelin- ja nettiliittymä, sähkö, vesi, lämmitys, lääke ym. kulut) jälkeen käteen 300-500 euroa.

Myös kaikki kuntakohtaiset erikoisuudet, kuten sähkömaksun kk-rajat, joita ei varsinaisessa toimeentulotukilaissa mainita, on poistettava. Kunnat eivät voi tehdä tässä asiassa mitään kuntakohtaisia päätöksiä. Lakia toimeentulotuesta on noudatettava valtakunnallisesti.

Mielestäni kansanedustajien tulee ottaa tämä asia käsittelyyn mahdollisimman pian, tai mahdollisesti valituksi tulleena, eduskunnassa, uuden kauden alettua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Toimeentulotuen maksatus on päätetty siirtää kunnilta Kelan maksettavaksi vuoden 2017 alusta lähtien. Monet toimeentulotuen hankaluudet liittyvät siihen, että tuki on viimesijainen etuus, eikä alunperin suunniteltu jatkuvasti kattamaan elinkustannuksia.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

KHO muutti entistä linjaansa tai vähintään halusi ilmoittaa että vanhemmat hallinto-oikeus ratkaisut eivät kelpaa sen mielestä. Ilmeisenä syynä tuntuu olevan taloudellinen tilanne, jolloin voi todella pohtia kyseisen tuomioistuimen "itsenäisyyttä". KHO 27.10.2010 taltio 2836, jossa pankkilainaa ei voitu ottaa huomioon tulona, sekä 21.1.2011 KHO taltio 117 jossa visaluottoa ei nähty tulona.

Samoin Turun hallinto-oikeus 16.2.2011. Tapauksessa yksityishenkilö oli saanut toiselta lainaa, eikä sitä nähty toimeentulotukena.

http://toimeentulotuki.net/sosiaalitoimisto/lainat...
http://www.toimeentulotuki.net/2010/toimeentulotuk...

Toimituksen poiminnat