Tapaus Nuorgam

Viime päivinä sosiaalisessa mediassa  liikettä on aikaan saanut erään Emmi Nuorgamin kirjoitus erään tavaratalon lelumainonnasta. 
Joulu lähestyy, ja lelukauppa käy kuumana. Nuorgamin silmään oli osunut lelumainos, jossa nuket oli tarkoitettu tytöille ja autot pojille. 
Sisänsä harmiton ja huomaamaton mainos oli kuitenkin jostain syystä saanut Nuorgamin kritisoimaan sitä, ja kirjoittamaan asiasta blogiinsa. 

Kirjoituksesta oli seurannut hänelle palautetta, jota muodikkaasti nettivihaksikin voidaan kutsua.

YLE on julkaissut aiheesta jutun, jossa on haastateltu Jyväskylän yliopiston tutkijaa Tuija Saresmata. Hän kertoo tulisen palautteen takana olevan valkoisen heteromiehen pelko erityisasemansa menettämisestä. 
Voihan tämäkin olla totta mutta minusta tämä on vain yksi näkemys tutkijalta, joka työskentelee naistutkimuksen laitoksella. En tiedä Saresman taustaa onko hän psykologi; mihinkään tieteelliseen pohjaan hän hypoteesinsa perustaa. 

En ole itse suinkaan  psykologi mutta mieleeni nousee eräänä selittävänä tekijänä ilmeikkäällä kommentoinnille esimerkiksi saalistushalu. Saalistuksessa on tärkeää haavoittaa saalistaan riittävästi, jotta tämä kuolisi. On siis aiheutettaisi tuskaa ja kärsimystä, jotta tulisi itse toimeen. Siitä voi saada myös mielihyvää. 
Ihminen ei enää kauheasti vaani muita luontokappaleita pusikoissa vaistojensa varassa, vaan ostaa lihansa supermarketista. Kuitenkin nopeassa kehityksessä aivot eivät ole pysyneet perässä, ja saalistushalu on pysynyt osana meitä.. 

Netin kautta voi anonyymisti sanoa toiselle paljon suoremmin, kuin kasvotusten. Näin ainakin oletan ihmisistä suurimman osan kohdalla olevan. Palautteen antajat ovat mm. toivoneet Nuorgamin raiskausta ja huoritelleet häntä. Tämä vaikuttaa selvältä merkiltä aiheuttaa tuskaa ja kärsimystä toiselle. 
Tällainen käytös vaikuttaisi silmissäni olevan enemmänkin eräänlaista saalitushalua kuin puhdasta vihaa jotain henkilöä kohtaan. Samanlaista käytöstä on myös fantasiointi,  kuinka satuttaa tai kostaa niille, jotka ovat toimineet itseään kohtaan väärin. 

Tämä on tietysti vain minun pohdiskeluani mutta en lähtisi syyttelemään palautteen antajia pelosta. En usko, että pelko asemansa menetyksestä,  pitää kaikkien kohdalla paikkansa.

Nuorgam itse puolestaan syytti kommentoijia naisvihasta, joka hänen mukaansa on nyt suurempaa kuin koskaan. 
Tuskin naisvihaa on sen enempää tai vähempää kuin ennenkään. Sosiaalinen media on vain luonut alustan, jossa se pääsee herkemmin esille. Näin lienee kaikkien tunteiden ja asioiden kohdalla.
Nuorgam myös totesi, ettei aio hiljentyä, sillä nyt jos koska tarvitaan naisten ääntä. 
En tiedä, tarvitaanko sitä nyt sen enempää kuin muulloinkaan mutta tuskin hänen äänessäolonsa ainakaan vähentää tai hiljentää näitä ns. naisvihaajia. 

MarcusPetj
Turku

Geologi, jolla on humanistisia harrastuksia. Kirjoitukseni kertovat enemmän minusta kuin käsittelemistäni asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu