Marcus Petäjä Geologi, jolla on humanistisia harrastuksia.

Miesten tulisi saada äänensä kuuluviin

  • Miesten tulisi saada äänensä kuuluviin

Antero Kemppainen otti kantaa Helsingin Sanomien mielipideosastolla 9.8 siihen, kuinka miesten ongelmista ei hänen mielestä kirjoiteta toimittajien taholta riittävästi, ja siihen, miksi miehet eivät saa ääntään kuuluviin. 

Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Mielestäni esimerkiksi juuri Helsingin Sanomat ovat viime aikoina nostaneet esille asioita joita vain naiset kokevat ongelmiksi.
Kemppainen mainitsee päihdeongelmaiset ja asunnottomat, joista suurin osa on miehiä. Kuten kirjoittaja toteaa, väkivalta on valitettavasti edelleen hyvin suurelta osalta miesten ongelma.
Miehet myös syrjäytyvät avioeroissa herkemmin ja he tekevät usein huomattavasti raskaampaa ruumiillista työtä. 
Mitä tulee työelämään, meillä on valitettavasti edelleen naisten ja miesten aloja. Naisten työt luokitellaan edelleen kevyemmiksi kuin miesten työt. Sukupuolia tulisi  sekoittaa eri aloille niiden fyysistä tai henkistä raskautta huomioimatta. Sukupuolien tasainen määrä myös usein parantaa työpaikan ilmapiiriä. Henkilökohtaisesti toivoisin sukupuolikiintiöitä niin hoito-alalle kuin opetusalalla. Voin oman kokemukseni perusteella todeta, että miehet hoito-alan työpaikoilla rauhoittavat työilmapiiriä ja vähentävät naisvaltaisella hoito-alalla lähes valtoimenaan rehottavaa työpaikkakiusaamista. On myös selvää, että lapsi tarvitsee koulussa asiantuntevuuden roolimalliksi niin miehiä, kuin naisia.
Kirjoittaja mainitsi myös naisten hakeutuvan matalapalkkaisille aloille. Mistä tämä johtuu? Naiset ovat nykyään, sukupolvi sukupolvelta, koulutetumpia kuin miehet. On useasti ollut puhetta siitä, että koulumaailma suosii tyttöjä, ja syrjii poikia. Silti naisilla ei ole joko halua, tai kykyä hakea itselleen korkeapalkkaisempia työpaikkoja. Meillä on yhteiskunnassamme käytössä meritokratia, jossa jokaisella, sukupuoleen katsomatta, on mahdollisuus hakea mitä tahansa työpaikkaa, ja hankkia millainen koulutus tahansa. Matalapalkkaiselle alalle hakeutumisesta voitaneen siis syyttää vain yksilöä itseään. 
Mitä tulee Suomeen tasa-arvon mallimaana, ei sitä voida sellaisena pitää. Suomen laki syrjii selvästi miehiä. Miehet ovat pakotettuja suorittamaan asevelvollisuuden, siviilipalveluksen tai istumaan vankilassa, jos eivät kahteen edellä mainittuun suostu. Näin siis oikeus- ja sivistysvaltiossa. 
Kirjoittaja mainitsi myös Elina Talvitien ja tämän feminismin (Helsingin Sanomat Tänään 8.8). On selvää, että feminismiltä on jo pudonnut pohja, sillä sen kaikki tavoitteet on saavutettu. Niinpä nykyfeminismi on alkanut keksimään ja kehittämään tyhjästä uusia ongelmia. Näistä räikeänä esimerkkinä on esimerkiksi ns. raiskauskulttuuri, jossa yksittäisten ihmisten tekemistä satunnaisista rikoksista leivotaan kaikenkattava, yksistään miessukupuoleen sidottu käyttäytymistapa. Mielestäni puheet sortavasta patriarkaatista tai oikeudesta olla tulematta loukatuksi millään tavalla, tuntuvat kovin heppoisilta verrattuna alkoholisoituneen, väkivaltaisuudesta kärsineen miehen ongelmiin, joka on hyvässä lykyssä menettänyt perheensä ja omaisuutensa.
Sosiaali- ja terveysministeriöllä, sekä muilla on varmasti olemassa projekteja, jotka pyrkivät auttamaan juuri kovia kokeneita miehiä elämän eri tilanteissa, sekä pyrkivät ennalta ehkäisemään humalahakuista ja väkivaltaista käytöstä. Niihin ei kai vain ole panostettu vielä riittävän pitkäjänteisesti tai niitä ei ole, syystä tai toisesta, pidetty riittävän tärkeinä.
Toivon, että niin julkiselta, yksityiseltä ja kolmansilta tahoilta kiinnitetään vastedes suurempaa huomiota miesten tukemiseen ja auttamiseen. Jokainen voi myös toimia asian hyväksi omalta osaltaan niin oikeassa elämässä kuin sosiaalisessa mediassa. Hyvä alku on vain kuunnella toista ihmistä. Se auttaa jo aika pitkälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Asevelvollisuuden epätasa-arvo pitäisi korvata rahalla. Noin 30 000 euroa takautuvasti asevelvollisuuden suorittaneille olisi sopiva summa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Minulle riittäisi, että kyseinen (maamme ainoa lakisääteinen) epätasa-arvoisuus poistettaisiin, mutta voin kyllä ottaa rahaakin vastaan, jos sitä tarjotaan. Olisihan se tietysti kaikkein eniten oikein korvata jo tapahtuneetkin vääryydet, mutta tärkeintä olisi lopettaa vääryyksien jatkuminen.

Toimituksen poiminnat