Marcus Petäjä Geologi, jolla on humanistisia harrastuksia.

Suomi vuonna 2042

  • Suomi vuonna 2042

Ykköstie Turusta Helsinkiin on muutettu yhdeksi suureksi kaupunkibulevardiksi. Sitä halkoo yksi, yhtenäinen raitiotielinja. Bulevardin reunoille on pystytetty mukavia kahviloita, jotka tarjoilevat vegaanista luomuruokaa, joka on tuotettu kahviloiden takana sijaitsevilta lähiruokatiloilta. Nämä ruoat ovat kommuunissa asuvien tilallisten tuottamia. Tarjolla on myös mitä erilaisimpia kahvi-, punaviini- ja teevalikoimia.

Turusta Helsinkiin kiitävässä, uusiokäyttöön otetussa Duvag-ratikassa on ruohonpehmeä matto ja paljon säkkituoleja. Kiirettä vaunu ei pidä, sillä sen matkustajilla ei ole kiire enää mihinkään.
Suomessa on vain noin 100 000 varsinaista työpaikkaa, sillä lähes kaikki työ tehdään vapaaehtoisvoimin. Raakaa tehdasteollisuutta ei enää ole, vaan kaikki osat joko kierrätetään, tai haetaan maailman romukasoilta ilmaiseksi. Ne vähät yritykset, jotka ovat olemassa, elävät vain ihmisten orgaanisen elämäntavan piirissä tapahtuvan kysynnän ja tarjonnan rajoissa. 
Viranomaisia on vielä jäljellä, kuten sosiaali- ja terveysviranomaisia. Palokuntakin löytyy.. Varsinaista poliisia ei ole, sillä kansalaisten toimintaa seurataan herkeämättä netissä toisten kansalaisten toimesta. Puolustusvoimia, sekä rajavartiolaitosta, saati tullia, ei ole enää olemassa. Rajat ovat auki kenelle tahansa. Kuitenkaan mitään ryntäystä ei ulkomailta Suomen alueelle ole tapahtunut, sillä kukaan selväjärkinen ei ole tullut vapaa-ehtoisesti leveyspiireille, jossa syksy ja talvi kestävät kahdeksasta yhdeksään kuukautta.

Suomen elintaso on valitettavasti romahtanut, sillä suur- ja keskisuurten yritysten toiminta on tehty niin vaikeaksi, ettei sellaisia voi enää ylläpitää, saati perustaa. Tämä on ajanut myös varakkaat veronmaksajat pois maasta. 
Suomessa on yksi valtiollinen ruokakauppa, joka myy kohtuuhintaan vegaanista ruokaa, punaviiniä, kahvi- ja teelaatuja, sekä smoothieita.
Kannabis on laillistettu ja sitähän Etelä-Suomea halkovassa ratikassa pössytellään. Unohtuu tyhjä vatsa ja tyydyttämätön ruokavalio.
Leipäjonoja on toki vielä suurkaupungeissa mutta mitään häpeää asiaan ei liity. Niissä jaetaan kaikki mahdollinen ylijäämäruoka pois. Sitä ei toki ole samaa määrää kuin 2010-luvulla, ja se on sisällöltään huomattavasti köyhempää. 
Mutta tämä ei haittaa, sillä ns. kukkakeppivartalosta on tullut ihanne. Poissa ovat bodatut, maskuliinisuutta uhkuvat miesvartalot, kuin myös pyöreät, hyvinvoinnista ja elämännautinnoista kertovat naisfiguurit. 
Kaikkiaalla on käytössä kestovaipat, rintaliivit ovat historiaa, ja missä tahansa saa syöttää vauvaansa vaikka täysin yläosattomissa. 

Poissaolollaan loistavat myös kaikki sukupuoleen ja seksuaalisuuteen viittaavat tekijät. Suuren kaupunkibulevardin (entinen Ykköstie) kahviloissa vessat ovat samat kaikille. Sanat mies, nainen, poika ja tyttö on pyyhitty kielestä kokonaan pois. Ainoat millään tavoin seksuaalisuuteen tai sukupuoleen viittaavat jäljellä olevat termit, ovat cis, non-binääri, sukupuoleton ja trans. Nämä edellä mainitut vähemmistöt, cis-ihmisiä lukuunottamatta, ovat nousseet uudenlaiseksi koskemattomien ihmisten yhteiskuntaluokaksi. Heitä ei saa arvostella, kritisoida tai haukkua millään tavoin. Tällöin syyllistyy uudenajan lainsäädännön mukaan kapitaalirikokseen. Henkilö, joka on lausunut jotain, jonka ko. koskemattomien luokkaan kuuluva yksilö on kokenut loukkaavaksi, on välittömästi nähtävä tekemänsä vakava virhe ja pyydettävä mitä vilpittömimmin anteeksi. Hänestä tehdään silti merkintä yhteiskunnan kirjoihin. 
Rangaistuksena lähes kaikkiin rikoksiin toimii julkinen herjaaminen. Rikoksen tehnyttä yksilöä parjataan armottomasti maan ainoalla luvallisella netin kommunikaatioalustalla, jonne kaikkien on pakko liittyä. Jos yksilö selviää tästä henkisen pahoinpitelyn julmasta muodosta, voi hän saada osittaisen yhteiskuntakelpoisuutensa takaisin; jos enemmistö niin päättää. Rikollista kohtaan esitetty empatia voidaan myös hyvin helposti tulkita rikoksen avunannoksi. Tällöin avunantoon syyllistyneeksi katsottu voidaan myös herjauksella ja kiusaamisella ajaa loppuun. Pahimmiksi rikoksiksi luetaan dereilaus, tonepolisointi ja t-slurri. Näistä viimeinen on kaikkein vakavin, sillä se kohdistuu suoraan uuteen koskemattomien henkilöiden luokkaan.
Koska jokaisen on pakko luoda profiili itsestään maan ainoalle julkiselle netin keskustelualustalle, on rikollisia helppo pitää silmällä. Kaikkien on päivittäin kerrottava alustalla teoistaan ja ajatuksistaan. Mikä tahansa postaus voidaan kenen tahansa toimesta tulkita jonkinlaiseksi fobiaksi tai trollaukseksi. Näin ollen oikeuslaitosta ei tarvita, sillä oikeamielisten ihmisten joukko pitää huolen, että jokainen ajattelee, käyttäytyy, puhuu, sanoo ja tekee niin, kuin oikeamieliset kullakin hetkellä ovat oikeaksi toiminnaksi katsoneet.

Kaikilla työpaikoilla vallitsee sukupuolten tasa-arvo työntekijöiden määrässä. Niin veturikuskeista kuin lähihoitajistakin puolet on naisia ja puolet miehiä. Sama pätee jäljellä olevien yritysten hallituksiin. Niitä ei montaa enää ole mutta kuitenkin. Koska valinta yritysten hallituksiin on tapahtunut sukupuolikiintiöiden,  eikä pätevyyden mukaan, ovat monet yritykset ajautuneet konkurssiin. Nekin, jotka ovat pystyneet jotenkuten luovimaan uusien ankarien yrityslakien maailmassa. 
Henkilökohtaista rikastumista ja vaurastumista ei enää nimittäin sallita. Materian omistamisesta on tullut toisarvoista ja yksityisautot ovat melkeinpä kadonneet Suomenmaasta. Raaka-aineiden osto ulkomailta on lopetettu kokonaan. Samoin niiden etsintä ja kaivuu Suomesta. 

Luonnontieteet on lakkautetettu yliopistoista kokonaan. Samoin historia ja taloustiede, teologia ja politiikantutkimus. Lääketiede on integroitu hoito-tieteeseen, ja homeopaattiset menetelmät on otettu samanarvoisiksi lääketieteen rinnalle. Valinnanvapauslain mukaan potilailla on oikeus diagnosoida itsensä ja valita siihen kuuluva, parhaaksi katsomansa hoitomuoto. Lääkärin tehtävä on vain konsultoida potilasta. Jos potilaan ongelmat jatkuvat hänen valitsemistaan hoidoista huolimatta, on syy lääkärin. 
Luonnontieteitä tai insinööritieteitä  ei tarvita, sillä kaikki tavara on käytettyä. Uutta ei tarvita. Kädentaidot periytyvät kollektiiveissa innokkaille oppijoille. Biologia on vanhentunutta ja laitonta, sillä sen tiedot sukupuolista ja seksuaalisuuksista ovat oikeamielisen enemmistön näkökulmasta vääriä, ja ne ylläpitävät sellaisia yhteiskunnallisia rakenteita, jotka joku sattaa jollain tavalla kokea sortaviksi. Matematiikkaakaan  ei tarvita, koska se nyt vain on vaikeaa. Fysiikka ja kemiakin ovat turhia. Niidenhän avulla on rakennettu erilaisia aseita. Geologiaakaan ei tarvita, sillä rakkaus äiti-maahan on kaikki, mitä ihminen tarvitsee. 

Historia on olemassa vain sen vuoksi, jotta ihmiset tietäisivät, mitä vääryyksiä ihminen on toiselle vuosituhantisen olemassaolonsa aikana tehnyt. Ja kuinka suuri valaistumisen aika koitti vihdoin vuoden 2017 kunnallisvaaleissa, joissa feministipuolue pääsi ensimmäistä kertaa kuntien hallituksiin ja valtuustoihin; päättämään asioista yhdessä vihreitten ja vasemmiston kanssa. Perussuomalaiset, kokoomus ja kristilliset kärsivät tuolloin rökäletappion, josta alkoi niiden vääjäämätön alamäki. 
Noista vaaleista syntyi vihdoin yksilöiden ja yksilöllisyyden estelemätön voittokulku. Tätä seurasivat voitot tulevissa vaaleissa, kunnes vanha patriarkaattinen ja sortava valtakoneisto oli ajettu pois kaikista hallitsevista elimistä. Lopulta poliittisella kartalla jäljellä olevat puolueet, vihreät ja vasemmisto, sulautuivat nyt suurimmaksi puolueeksi kohonneeseen feministipuolueeseen. Ja, kun feministinen utopia saavutettiin, ei feministi-etuliitteelle nähty enää käyttötarkoitusta. Suomea hallitsi nyt vain yksinkertaisesti Puolue. 
Tämän vuoksi politiikantutkimus lakkautettiin yliopistoista, sillä ainut oikea politiikka on kulloinkin ihmisten loukkaantumisherkkyden tason tuntemus, ja siihen kulloinkin oikeaksi katsotulla tavalla reagoiminen.

Valinnanvapaus ja täysi tasa-arvo kukoistavat vuoden 2042 Suomessa. Lappi on tyhjennetty paliskunnista ja porot saavat laukata villeinä ja vapaina. Suomessa on vain kolme kaupunkia, joissa kaikki sen neljä miljoonaa ihmistä asuvat. Väestömäärän vähenemisen selittää huonontunut elintaso ja maastapako. 
Tästä ei tietenkään mainita missään uutisissa, sillä mitään yhtä ja yleistä, mediaan sisältöä tuottavaa systeemiä ei enää ole. Jokainen ihminen on nyt yksittäinen uutistentuottaja; raportoimassa netissä elämässään havaitsemiaan asioita. Uutisten vahvistamista ulkopuolisen tahon puolesta ei enää vaadita, sillä kokemus sekä uskomus asioiden tapahtumien kulkuun riittää. Kyyneleet kertovat enemmän, kuin oikeat todisteet koskaan voisivat.

Mitä yhteiskuntaluokkiin tulee, täysin luokattomaan yhteiskuntaan ei kuitenkaan olla vielä päästy. Sellaiseen pääseminen on kuitenkin mahdotonta, sillä koskemattomien luokan olemassaolo on väistämätöntä historian sortavan painolastin vuoksi.
Tätä luokkaa voidaan pitää jossain mielessä uutena yläluokkana, sillä siihen kuuluvat ovat kaiken arvostelun yläpuolella. Joskin he itse kokevat itsensä pohjimmiltaan epävarmoiksi. Asema koskemattomina ei ole taannut heille terveen itsetunnon kehitystä. Psykologia kuitenkin selittää syyn pitkän historiallisen sorron seurauksena, sekä yhteiskunnassa piilevän fobistisen aineksen läsnäololla. Käypä hoito on korvattu uudella sortoteoreettisella hoidolla, jonka lähtökohtana on, että jokaista sorretaan jollain tavoin, mikä aiheuttaa mielipahaa, joka puolestaan johtaa loukkaantumiseen. Sortoteorian rakentava teesi on, että kenelläkään ihmisellä ei ole oikeutta kolhia elämässään itseään muihin ihmisiin. Ja päinvastoin. 

Ns. keskiluokkaan kuuluu edelleen suurin osa väestöstä. Alaluokasta heidät erottaa siitä, että he eivät työskentele varsinaisesti rahan puolesta. 
Alaluokkaan kuuluvat viimeiset jäljellä olevat yrittäjät ja virkamiehet, kuten hoitajat tai palokuntalaiset. Kahvilayrittäjät Suuren bulevardin (ent. Ykköstie) kuuluvat keskiluokkaan. Samoin lähiruoan toimittajat. Mutta esimerkiksi ruokakaupan työntekijät eivät. 
Peruskoulu on edelleen kaikille yhteinen mutta kestää vain kuusi vuotta, koska luonnontieteet on poistettu oppimäärästä kokonaan. Kouluissa opetetaan naistutkimusta, joka on korvannut matematiikan tieteiden kuninkaana, draamaa, kuvaamataitoa, argumentointia, psykologiaa, terveystietoa ja kädentaitoja. Peruskouluun kuuluu myös puolueen indoktrinaatio yhteiskunnan sortavista rakenteista, oikeasta ajattelusta ja elämisestä.

Peruskoulun jälkeen voi kuka tahansa hakea joko ammattiin tai yliopistoon. Yliopistoissa opiskelevien ei tarvitse opiskella, saati valmistua. Saatu opiskelupaikka oikeuttaa suoraan asiantuntijan asemaan. Tässä piilee myös yksi syy, miksi ala-luokka on vielä olemassa: yliopistoihin opiskelemaan menneet tarvitsevat jonkun, jota katsoa alaspäin. Näin ollen naistutkimuksen opiskelija voi katsoa alaspäin kolmekymmentä vuotta lääkärinä toiminutta henkilöä (naistutkimuksen opiskelija on automaattisesti yhteiskunnan kermaa, ja lääkäriksi opiskelu on yliopiston viimeinen suoraan ammattiin valmistava koulutus).

Lopuksi voidaan kertoa, että vuonna 2042 olemme vihdoin saavuttaneet aseman, jossa rakas naapurimaamme Ruotsi kadehtii meitä. Tai ainakin virallinen Ruotsi. Tavalliset ruotsalaiset saattavat jopa arvostella Suomea. Mutta Ruotsissa onkin jäljellä sellainen sortava ajattelutapa, että kaikki mielipiteet olisivat samanarvoisia. He eivät ymmärrä, että näin ei ole.
Tämä on kuvaus kuukautisverenpunaisesta Suomesta kahdenkymmenenviiden vuoden kuluttua. Sen, kokeeko tämän dystopiaksi vai utopiaksi, riippuu täysin lukijasta. Sillä eihän tässä ole kysymys muista, kun subjektiivisista asioista. Maailmankaikkeus ei välitä, kuinka planeetallamme elämme. Ainakaan tietääksemme…

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat