Marcus Petäjä Geologi, jolla on humanistisia harrastuksia.

Kansalaistottelemattomuus

  • Kansalaistottelemattomuus

Moraali, hyvä ja paha, oikea ja väärä ovat kovin subjektiivisia asioita. Yrittämällä kohdella kaikki mahdollisimman samanarvoisesti on lainsäädännössä pyrittävä kohti objektiivisuutta. Tällöin yksilöiden ajoittaiset tuntemukset eivät voi vaikuttaa tuomioihin. 

On hyvä, että uusi oikeusministeri ottaa tällaiseen asiaan kantaa. Monet ääriryhmät kuten anarkistit, feministit ja rasistit haluavat ottaa lain omaan käteensä tai olla kunnioittamatta sitä lainkaan. Usein vain sillä perustein, että jokin asia loukkaa heitä. Nämä em. joukot myös harjoittavat eniten kansalaistottelemattomuutta niin käytännönelämässä kuin sosiaalisessa mediassa.

Se, että ihminen on loukkaantunut jostain, ei tarkoita, että hän olisi oikeassa, saati, että hän olisi objektiivinen.

Totta kai lakia vastaan saa rikkoa, jos kyseessä on laki, joka räikeästi rikkoo ihmisoikeuksia vastaan. Mutta pelkän oman moraalin perusteella ei lakia vastaan tule rikkoa.

Se on pystyttävä perustelemaan aina sillä, mitä hyötyä lain rikkomisesta on yhteiskunnalle ja ihmisille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Rikkoipa lakia mistä syystä tahansa niin tulisi olla myös valmis ottamaan vastaan lainrikkomuksen seuraukset ja tyytyä siihen. Nykyisin tulee väkisinin sellainen mielikuva kuin nuo mainitsemasi ryhmät jotenkin pitäisivät itsestään selvänä ettei heidän ,omasta mielestään oikeutettua, lainrikkomista tulisi rangaista. Tästä olkoon esimerkkinä poliisiin kohdistuva häiriköinti ja suoranainen väkivalta näitten ryhmien harjoittaessa muka ihmisoikeuksiin perustuvaa elämöintiään.
Lainrikkomisesta tulee aina olla seuraamuksia.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Jos jokin on moraalisesti väärin, sitä pitää vastustaa ehdottomasti ja kaikesta riippumatta. Muussa tapauksessa se on moraalisesti oikein tai sinä olet omasta moraalisesta vinkkelistäsi paha. Ja kaikki, mikä mahdollistaa sen moraalisen vääryyden - laki mukaanlukien - on paha.

Harmaata moraalia ei voi olla olemassakaan.

Toisaalta sitten eettiset säännöt taas eivät voi koskea ihmisiä, jotka eivät niitä itsekään noudata.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Keskisuomalaisessa oli hyvä juttu aiheesta:

http://www.ksml.fi/kotimaa/Jyv%C3%A4skyl%C3%A4n-yl...

"Harjun mielestä suomalaisen yhteiskunnan ominaispiirre on, että radikaaleistakin liikkeistä tulee pikkuhiljaa salonkikelpoisia. Yksi esimerkki on esimerkiksi Koijärvi-liike vuonna 1979, josta kehittyi ensin Vihreä liitto ja sittemmin Vihreät-puolue.

Kansalaistottelemattomuus käsitteen kehitti yhdysvaltalainen Henry David Thoreau 1848. Kuuluisia kansalaistottelemattomuuteen kehottajia ovat olleet myös Mahatma Gandhi ja Martin Luther King."

Toimituksen poiminnat