Marcus Petäjä Geologi, jolla on humanistisia harrastuksia.

Netissä kiusaaminen

  • Netissä kiusaaminen
  • Netissä kiusaaminen

Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin otti eilen siellä twitterissä, jossa on 13,3 prosenttia suomalaisista, esille asian siitä, kun Helsingin Sanomat oli kertonut yhdessä timantti-artikkelissa, niissä maksullisissa jutuissa siis, että kuinka kolmen eri ihmisen elämä oli muuttunut nettikiusaamisen myötä.

Siis, että nämä olivat sanoneet tai tehneet jotain ja osa porukasta oli suuttunut ja etsinyt näiden osoitteet ja sen semmoiset selville ja lähetelleet ties mitä kauheuksia ja rivouksia näille kirjeitse ja paketeitse ja soitelleet näiden työnantajille ja muuta epämiellyttävää. Appelsiinin twiitissä otti hän esille, että yksi näistä kalabaliikin uhreista on itsekin aikamoinen kiusanhenki. 

Se oli se yksi mies, joka meikkasi ja pukeutui mekkoon ja marssi sotilasuniformussa pridessä ja valittiin vuoden heteroksi toissa vuonna. Kun katsoo, mitä se mies, siis henkilö, suoltaa sormistaan näytöillemme, ei voi muuta sanoa kuin, että pata kattilaa soimaa ja, että metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan. Minusta, kun tuo aliupseeri ei ole mikään herrasmies. Ainakaan internet-käytökseltään. Kiusaa vain kiusaamisen ilosta. Aloitti varmaan hyvää tarkoittavana mutta luisui sitten pian räyhäävän roskasakin koriin. Sellainen asiallinen käyttäytyminen, missä oikeasti kuunnellaan toista ja osataan sanoa kiitos ja anteeksi ja hyvää päivää ja mitenkä voitte, on siellä somessa hyvin harvinaista. Ettäs tiedätte. Siis te, jotka ette siellä ole. Fiksuja olette.

Tätä asiaa aloin mietiskelemään, ja minua alkoi siinä henkilökohtaisesti kummeksuttaa ensinnäkin se, että mistä nämä riekkujat saavat energiansa iankaikkiseen rettelöintiinsä? Heräävätkö ne jo valmiiksi pärstät vääränä nähden sortoa ja toksisuutta joka paikassa? Vai vasta, kun ne ovat käyskennelleet hetken ihmisten ilmoilla ja havainneet ties mitä yhteiskunallisia epäkohtia suomalaisessa katukuvassa?

Toisekseen minua ihmetyttää, että kuinka nämä marttyyrit jaksavat jatkuvasti riidellä ja tapella ja, ennen kaikkea puuttua kaikkien tavallisten ihmisten, siis niin kuin nykyään sanotaan, tavisten, kirjoitteluihin? Mitäs väliä sillä on jos joku Jahavetti Turpeinen jostain Savommualta on jotakin mieltä? Eihän se ole mikään kansakunnan kaapin päällä istuva suuri mielipidevaikuttaja, saati arvojohtaja, jota kansa lähes kritiikittä seuraisi. Ei se ole mikään paavi. Ei sen sanomisilla ole mitään väliä. Sen minä ymmärtäisin, että jos vaikka kävisivät jonkun merkittävän mielipidevaikuttajan kimppuun, jonka sanomisilla on oikeasti käytännön vaikutus ihmisten elämiin. Vaikka ei minulla nyt kyllä tule oikein ketään sellaista mieleen Suomesta muuta kuin Niinistön Sauli mutta sehän pitää leipäläpensä visusti ummessa mitä tulee semmoisiin kohua aiheuttaviin asioihin. Fiksu mies. Ulkopolitiikkahan sille vain kuuluu, ja kommentoikoon vaan sitä.

Mainitsin, että 13,3 prosenttia suomalaisista on twittrissä. Yli kymmenesosa. Ei se ole paljoa se. Lähes 90 prosenttia on ulkopuolella. Facebookkia taisi käyttää vajaa puolet kansasta. Harva twiitti saa esimerkiksi yli viittäsataa tykkäystä ja jakoa. Alle parissasadassa ne pysyvät. Facebookissa jotkut postaukset saavat tuhansia jakoja ja tykkäyksiä mutta siinä se sitten on. Meinaan tällä siis sitä, että nämä niin sanonut somekohut ovat käytännössä myrskyjä vesilasissa. Mitättömyyksiä. Ne eivät käytännössä kosketa kansaamme millään tavoin. Hyvin harva niistä kuulee tai näkee omin silmin. Mutta silti yritykset reagoivat kuin pelokkaat eläimet ja ovat heti pyytelemässä anteeksi, kun muutama ihminen loukkaantuu jostain mainoskampanjasta tai vääränvärisistä pyjamista. Kyllähän minä sen ymmärrän, että yrityksen on mielisteltävä kaikkia, että saavat mahdollisimman suuren asiakaskunnan. Mutta, että pitääkö sitä nyt antaa valtaa kaikenmaailman höpöttäjille ja räpeltäjille. Pianhan siinä käy niin, että mikä tahansa voi loukata ketä tahansa ja, kärjistetysti, että loppujen lopuksi yritys ei tiedä enää mitä se myisi ja kuinka se oikein tavaroitaan markkinoisi.

Tyhjänpäiväisiä minusta siis nämä somekohut ja kiusaajat. Parasta olisi olla reagoimatta niihen mitenkään. Ignoorata, niin kuin nykyään sanotaan. Laittaa vaikka kissankuvan nettiin ja sen semmoista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Some on pääsääntöisesti heikkojen ajattelijoiden maailma.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist
Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Huomioin edeltä käsin tämän pikkunäppärän responssin mahdollisuuden. Siksi valitsin käyttää sanaa "pääsääntöisesti".

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Täysin ala-arvoinen veto Appelsinilta, nimittäin Pylvänäinen on ollut systemaattisen Black PR-kamppiksen kohde, johon kuuluu mm. n. 50 herjaavaa artikkelia MV:ssä.

En edes usko että Appelsinilla oli aikaa koluta yksityishenkilön twiittejä kollaasin tekemiseen, vaan joku ilkiöryhmä ilmeisesti koosti senkin. Tällaisessahan mm. Päivän Byrokraatti on kunnostautunut.

Ja kenen tahansa twiitit saadaan näyttämään huonoilta kun irrotetaan ne kontekstista.

Pylvänäinen ei ole mikään kiltti partiopoika, mutta häneen kohdistunut uhkailu ja kampanjointi ei ole sama asia kuin tölväykset Twitterissä.

Appelsinin katala tai harkitsematon veto on sitten inspiroinut blogistiakin. Tokkopa hänkään tietää oikeasti millaista on joutua suuren häiriköintikampanjan tai operaation keskiöön.

Toni Rintala

Kannatat kuitenkin Janitsikin kiusaamista ;)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Minä kannatan Janitskinin saattamista vastuuseen kuten kaikki muutkin kuolevaiset joutuvat rötösteltyään. Ei Janitskin ole mikään astraaliolento lain yläpuolella vaikka hänen jenginsä niin uskookin.

Jos se on mielestäsi kiusaamista niin en voi auttaa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #6

Mielestäni on kiusaamista, kun jos suomalaisia Suomessa kuulustellaan puhelimitse ja viedopuheluilla, mutta jostain syystä juuri tämän kyseisen herran kuulustelu ei haluta siten toimittaa. Rahaa tuhlataan kalliisiin prosesseihin kiusaamistarkoituksessa..

Noh ei tästä sen enempää. Toisen mielestä eriarvoinen kohtelu on kiusaamista ja toisen mielestä ei.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #8

Jospa nyt antaisit poliisit hoitaa hommansa. Ihmeellistä rikollisten hyysäämistä että heidän pitäisi antaa päättää itse suostuvatko ylipäänsä kuulusteluihin vai lähtevätkö litomaan valtiosta toiseen.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #9

"Ihmeellistä rikollisten hyysäämistä"

Kuka on rikollinen?

"antaa päättää itse suostuvatko ylipäänsä kuulusteluihin"

Kyse oli siitä, että toisia poliisi vaatii Suomeen ja toisia se kuulustelee puhelimitse ja videopuhelun avulla, vaikka nämä olisivat Suomessa. Esittämässäni esimerkissä kuulusteltava on ilmoittanut suostuvansa kuulusteluihin siten kuten ne on tapana muidenkin kohdalla tehdä.

Kuten Appelsin sanoi, pata kattilaa soimaa ;)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #11

Kuulostaa ihan siltä kuin poliisi olisikin se rikollinen, kun kiusaa luksushuvilassa asuvaa oikeutta pakoilevaa luuseria. :)

Jos on leikkiin lähtenyt, niin leikki pitää kestää, Janitski on vain pelkkä pelkuri.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #11

Rikollinen on semmoinen joka tekee rikoksia. Kyllähän Janitskinilla tuomioita riittää joten jos niitä tulee lisää tässä keississä niin on vain jatkumoa uralle. Ja mitä luulet hänen touhunneen Bandidoksessa? Bridge-iltojako vietti?

Täällä on taas aika naivit keskustelutunnelmat.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #17

"Ja mitä luulet hänen touhunneen Bandidoksessa? Bridge-iltojako vietti?"

Itse olen opiskellut Bandidos jäsenen vaimon kanssa samaan aikaan yliopistolla. Kuljetiin junallakin usein samaa matkaa yliopistolle.

Niin, mitähän minä siis touhusin? Olin jonkin nuhteettomaksi todetun henkilön seurassa.. aivan kamalaa?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Juu, Päivän Byrokraatti on ilkiöryhmä, ja Appelsin katala. Väärämielisille estoitta ..ttuileva Pylvänäinen taas jotain muuta. Taisi Appelsin osua maaliin kaksoisstandardeista huomauttaessaan.

"Ja kenen tahansa twiitit saadaan näyttämään huonoilta kun irrotetaan ne kontekstista."

Ja tämähän on ollut oikeamielisten some-kampanjoiden perusresepti. Mutta siinäkin reseptin hyväksyttävyys riippunee siitä, onko kohde samaa vai eri mieltä Ainoan Oikean Totuuden kanssa.

Jännästi muuten sait taas MV-lehden ympättyä mukaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Lisää porukkaa, jotka eivät tunne systemaattisten vihakampanjoiden ja tölväisyjen eroa. Mutta sehän me jo tiedettiinkin aikaisemmasta päätellen.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #10

Ei kyllä minä alan päästä noiden erosta kärryille. Silloin on kyse "tölväisystä" jos kovin yhtenäiseltä vaikuttava, samoissa ryhmissä roikkuva ja toisensa lempinimeä myöten tunteva porukka käy Väärää Mieltä olevan kimppuun.

Jos kohteena on Ainoaa Oikeaa Totuutta tunnustava, on kyseessä vihakampanja.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Minusta, kun tuo aliupseeri ei ole mikään herrasmies."
Upseeria usein epäillään sellaiseksi.

"Laittaa vaikka kissankuvan nettiin ja sen semmoista."
More pussy pictures, please!

Juhani Vehmaskangas

Kiusaajat ja kiusaamisen hyväksyjät eivät ole kohderyhmääni tässä:
http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ulla Appelsin on kyll yksi parhaimmista toimittajista, lehdistössä! Puhuu asiaa ja järkevästi, eikä ylireagoi ikinä (en ainakaan ole uomannut).

Se on muuten jännä miten muutaman ihmisen mielipiteet vaikuttavat yrityksiin.. Esimerkiksi se Tiernapojat mainos mitä nyt tulee mieleen jne..
Veikkaan että siinäkin olisi voittanut se sallivampi puoli jos olis löhdetty kysymään vaikka 10 tuhannelta ihmiseltä.. Mutta muutama oli vastaan niin piti muuttaa..

Samaten näissä Meetoo kamppanjoissa, muutama nainen miljoonista valittaa yhdestä henkilöstä, niin henkilö potkitaan Tv-ohjelmasta, menettää konsertteja jne.. Mikä pelko noista valituksista tuli noiden asioiden päättäjiin?

Toinen juttu on kyll nuo yksittäiset ihmiset. Itse olen nyt seuraillut Junes Lokan ja Tiina Wiik vs vasemmisto radikaalit.. Ihan uskomatonta miten paljon molemmat osapuolet jaksavat olla toisten kurkussa kiinni.. En tiedä, mutta ideologiat kun ovat niin erilaiset, niin ihminen ei voi vain ola hiljaa..
Yleensä heillä on omat ihmiset seuranaan/alueet joten he eivät huomaat toisia mutta Facessa, ja Twitterissä he törmäävät toisiinsa usein!!

Ehkä tuo kiusaamis homma onkin vain sitä että pitää purkaa omat mielipiteet toisesta ihmisestä? Kaverin kanssa kun törmäät kadulla paskaan henkilöön, sinä sanot siitä kaverillesi, mutta kun netissä sen teet, niin jaat sen kaikille, jolloin myös se "paska" henkilö sen näkee.

Toimituksen poiminnat