Marcus Petäjä Geologi, jolla on humanistisia harrastuksia.

Kaikki blogit puheenaiheesta Liikennesäännöt

Pizzakuskien liikennekäyttäytyminen

Muutama päivä sitten pieni pizzayrityksen auto liimautui puskuriini viidenkympin alueella ja ohitti minut huomattavalla ylinopeudella.

Tämä oli viimeinen pisara ja päätin vuosien epäröinnin jälkeen kirjoittaa kokemuksistani. Uskon, etten ole ainoa. 

Olen vuosien ajan toistuvasti todistanut useiden pizzaa kuljettavien yritysten pienien henkilöautojen huomiota herättäviä liikennerikkomuksia liikenteessä ja kerrostalojen piha-alueilla.

Suojatietörttöilijät kuriin

Tänään aloittaa Helsingissä 6000 ekaluokkalaista koulun. Koulujen alkaessa on välttämätöntä meidän aikuisten terävöittää liikennekäyttäytymistämme. Suojatie on sopimus kunnioituksesta. Että ennen suojatietä pikemminkin hiljennetään kuin painetaan kaasua. Että jokainen meistä voi liikkua suojatiellä turvallisin mielin. Ettei kukaan jää suojatiellä isompansa alle.

 

Jalankulkuväylien suunnittelu

Tyypillistä kevyen liikenteen ja varsinkin jalankulkuväylien suunnittelua Suomessa vaivaa epäkäytännöllisyys. Suunnitellaan ja rakennetaan suorakulmia, ja meinataan, että ihmiset kulkevat niistä.

Eihän niistä kukaan kulje. Tai aniharva ainakin. Kaikki yleensä oikaisevat, mistä suorinpaan pääsevät.

Miksi ei katsota, esimerkiksi yleisen Saksan mallin mukaisesti, mistä ihmiset kulkevat, ja rakenneta sitten siihen aslfaltoitu polku.

Hidastetöyssy

Maailmamme on täynnä hyvin periaatteellisia käsitteitä joista yksi eniten puhuttu, mutta vähiten ymmäretty on oikeusvaltio. Oikeusvaltio tuntuu olevan pulla josta rusinat poimitaan. Jokainen meistä ymmärtää, että oikeusvaltion ytimessä on sellainen periaate kuin ”syytön kunnes toisin todistetaan”.

Jokainen tuntee tämän ajatuksen ja valtaosa myös allekirjoittaa sen. Silti niin yksinkerteisessa asiassa kuin liikennekäyttäytymisessä on hyväksytty kyseisen periaatteen rikkominen.

Koirankakka... siis eiku keväinen polkupyöräkeskustelu

Vaikka kevät otti pienen taka-askeleen niin kevääseen kuuluu koirankakkakeskustelun lisäksi keskustelua polkupyöräilystä.

Tälläkin sivustolla on moni pyöräilevä lukija joten on aivan pakko kysyä mikä siinä pyöräilyssä on sellaista että se antaa tarpeen ja itselleen otetun luvan rikkoa liikennesääntöjä jotka on kuitenkin laadittu kaikkien tiellä liikkujien turvaksi ja liikenteen sujuvuuden varmistamiseksi. 

Huomaavaisten pyöräilijöiden yhdistys

Otin viime vuonna polkupyörän hyötykäyttöön yli 20 vuoden tauon jälkeen. Olikin nautinnollista lasketella uutukaisella fillarilla pääkaupunkimme pyöräteitä joita on huomattavassa määrin enemmän kuin aikoinaan.Tosin ylämäet vaikuttavat tulleen entistä jyrkemmiksi. Malttamattomana odotan kunnes kadut saadaan puhdistettua sorasta ja sepelistä ja pääsen aloittamaan pyöräilykauden.

Metro-lehdestä (4.3.2014) osui silmiini kuitenkin seuraava artikkeli:

http://www.metro.fi/uutiset/a1387800839619

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä